Casa de cultură
Casa de cultură Capaclia a fost fondată in 1953 de brigadirul Sprincean Alexandru,cu capacitate peste 200 locuri. Pe parcursul ultimilor ani datorită prietenilor din România, acoperișul casei de cultură a fost schimbat,iar in interior au fost facuta reparație,la reparația scenei a fost finanțata de prietenii din Franța.
Directorul Casei de Cultură este Bahnari Pavel care are următoarele atribuţii:
– asigură conducerea activităţii instituţiei;
– gestionează patrimoniul Casei de Cultură;
– elaborează programe de activitate şi asigură realizarea acestora;
– creează condiţii pentru activitatea formaţiilor artistice de amatori, a cercurilor de creaţie, a atelierelor meşteşugăreşti şi a meşterilor populari din cadrul instituţiei;
Pe parcursul anilor Casa de cultură Capaclia a avut menirea de a conserva,valorifica și promova patrimoniul cultural local,formarea culturală a populatiei.
In incinta casei de cultură activeaza :
1. Colectivul de copii Clopoțel – 15 copii
Manifestarile culturale ce se desfasoara țin de sărbatorile tradiționale ale neamului si anume aici se desfașoara sărbatorile de iarnă,sărbătoare 8 martie,hramul satului,se organizeaza 7 hore pe an si alte manifestari culturale.
Prin intermediul Programului Operational Comun Rominia –Republica Moldova,cu finantare prin Instrumentul European de Vecinatate ,comuna Mosna din judetul Iasi si satul Capaclia din raionul Cantemir au accesat un proiect de cooperare transfrontaliera. Proiectul vizeaza promovarea culturii locale si pastrarea patrimoniului istoric din teritoriile beneficiarilor implicate. Provocarea comună a partenerilor este păstrarea tradițiilor și istoriei culturale și istorice. Într-o eră care este în trend pe internet și pe social media, tradițiile locale se pierd cu ușurință prin încetarea de a fi practică. Comuna Moșna are un patrimoniu cultural care include monumente, manuscrise și tradiții culturale. În ceea ce privește comuna Capaclia, aceasta are o tradiție culturală care merită păstrată. Acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă de dezvoltare a instrumentelor pentru a atrage atât tinerii către tradiții, cât și turiștii pentru vizitarea obiectivelor turistice.